De Amsterdamse aandelenbeurs is donderdagochtend licht hoger geopend. Op de andere Europese graadmeters bleven de koersuitslagen beperkt.
Alle ogen zijn gericht op de Europese Centrale Bank (ECB). Beleggers rekenen erop dat de centrale bank de kwakkelende economie en de lage inflatie te lijf zal gaan met de opkoop van staatsobligaties.
“Het is vandaag de dag van de ECB en men is vooral benieuwd naar hoeveel miljarden de centrale bank in de markt gaat pompen. De steun in Europa zal er mogelijk ook voor zorgen dat de Amerikaanse beleggers weer wat meer naar de Europese aandelen zullen gaan kijken. Voor de rest is er weinig nieuws aan het bedrijvenfront”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.
ECB-president Mario Draghi benadrukte de afgelopen maanden keer op keer dat de ECB bereid is meer te doen om de inflatie in de eurolanden aan te jagen. Het voornemen om daarvoor, in navolging van centrale banken in de VS, Groot-Brittannië en Japan, de inkoop van staatsobligaties in te zetten, stuitte echter op fors verzet uit onder meer Duitsland en Nederland.
Geldpers aanzetten
Door staatsleningen op te kopen wil de ECB banken in de eurozone van meer geld voorzien, in de hoop dat zij dit geld uitlenen aan bedrijven en consumenten. Op die manier moeten de investeringen en bestedingen vooruit worden geholpen. Zo worden de economische groei en inflatie mogelijk gestimuleerd. Als gunstig bijeffect daalt bovendien de waarde van de euro, waardoor de export verder kan groeien.
Volgens geruchten zou de ECB overwegen tot en met eind volgend jaar maandelijks 50 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. Dat meldde persbureau Bloomberg woensdag op basis van twee centrale bankiers die een voorstel van die strekking hebben ingezien.
De centrale bankiers zullen om 13.45 uur in Frankfurt de uitkomsten van de beleidsvergadering bekendmaken. Om 14.30 uur zal ECB-president Mario Draghi de besluiten toelichten tijdens een persbijeenkomst.
Gemalto onder aan in AEX
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 440,85 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 654,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden vlak tot 0,2 procent hoger.
Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan de AEX met een min van 1,5 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Grootste stijger in de AEX was elektronicabedrijf Philips met een winst van 0,9 procent.
Nieuwe opdracht voor Imtech
Imtech was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 6 procent. De opdracht die de technisch dienstverlener in Polen van Volkswagen heeft verworven, is volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen goed nieuws voor het bedrijf. "Laten we hopen dat dit een beetje het begin is van positief nieuws voor de onderneming, en dat ze niet uit de markt zijn geduwd door alle problematiek uit het verleden. Ik denk dat je hier normaal gesproken een marge van 3 tot 4 procent op moet kunnen halen", zo wist hij.
Grootste daler was navigatiebedrijf TomTom met een verlies van 0,9 procent. Sligro won 1,4 procent. Het groothandelsbedrijf behaalde in 2014 een nettowinst van 69 miljoen euro, 1,5 procent meer dan in 2013. Ook werd het dividend verhoogd. In 2015 verwacht Sligro het beter te doen dan de markt.
Olieprijs daalt
In Parijs won Rémy Cointreau 1,6 procent. De Franse drankenproducent heeft over de eerste negen maanden van zijn boekjaar fors minder omzet geboekt. Het bedrijf handhaafde wel zijn verwachtingen voor het gehele boekjaar.
Balfour Beatty zakte in Londen ruim 2 procent. Het Britse concern verwacht dat de winst van zijn geplaagde bouwdivisie in 2014 lager zal uitvallen dan eerder voorzien. Ook schrapt het bedrijf het aandeleninkoopprogramma en wordt het dividendbeleid tegen het licht gehouden.
De euro was 1,1610 dollar waard, tegen 1,1595 dollar op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 47,26 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper en kostte 48,74 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl